2009年4月25日土曜日

麻婆豆腐教室

いつもは母が作ってますが、昨夜は教えてもらいました。
昔は某メーカーさんにお世話になってましたが、
今はまるで買わなくなりました。
だって自分で作ったほうが安い。
麻婆豆腐ってじつはとっても簡単な料理だった!

甜面醤(テンメンジャン)と豆板醤(トウバンジャン)があれば
あとは家にあるもので出来ます。
(この2つも使い道が多彩。中華料理には良く使う。)


ちなみに我が家は絹ごし豆腐派。

つるつるしてるのどごしが好き。

やっぱり中国の家庭料理だもの。
誰でも作れるようになってるのね♪
炊きたてのご飯がおいしい中華のおかず。
私も大好き。


Chinese dish, Fried Tohu with spicy hot sauce◆

Usually mum cooks this, but I learnt how to do it from her and now I've got it!We used to buy seasoning sauce packs in shops before, however we now never buy those anymore. Adding each sauce and making original seasonings with following recipe book is much cheaper and useful as it's possible to control that hotness as we like. Necessary spices are Temmenjyan and Tobanjyan.Then if you don't have other followings, you need to get Soy-sauce, Chiken-stock, Sake and potato starch.If you need to know how to cook it please ask me again!

We Japanese love Chinese dishes and have them as much as Japanese dishes.Our food habit and variety of it is very very rich.I strongly feel it after tarvelling overseas.Especially my family love eating most therefore, it would be more colourful.In nomal life, we have Japanese, Chinese, Italian, Korean and sometimes French.Enjoying yummy and new meals are our common joy of life!

1 件のコメント:

あずきなこ母 さんのコメント...

テンメンジャンは私も大好き!
餃子の隠し味に入れたり、
冷めても風味が良いので
ピーマンとお肉を塩コショウと
テンメンジャンで味付けして旦那の弁当に
入れたり…
甘味が強いので2歳児でもOK!

そうだ!切れてたんだ!
明日買いに行こう…!