2012年2月5日日曜日

日曜日のパン工房 Sunday boulangerie

パンを焼こう。
と、昨日から思っていたけど、今日になってしまった。

機械を使わず、すべて手作業にするのがポリシー。
こねる作業が楽しいから、そこをおまかせなんて。イヤ。
それに、パンの具合は手のひらで見るものだから。

去年の秋に習った、りんごのパンをアレンジして、
ハムとたまねぎのロールパンに。
上にマヨネーズとチーズをかけてみた。

パンはふわふわ。
チーズもカリカリで、焼きたてのパンは最高。
おいしい!って、元気になる。

付け合せは・・・
・じゃがいものポタージュスープ
・カブのマリネ

体を温める冬の根菜メニュー。
午前中をかけて、準備したランチ。
食べるのは20分少々。
でも楽しい日曜のお昼。
週に1回くらい、時間をかけるのもよし。

また焼いてあげよう。

■マフィン型に入れて焼くと、こんな焼き上がり。

I was planing to bake breads though, I did it today.

As my policy for cooking, I do all most all steps by myself.I don't like to use machines.Especially, when I make breads I need to use my hands to see the condition of bread dough.Before that reasons, I like kneading dough by hand best.

I learned how to make Apple bread, which is sweet bread with cooked apple fillings, last year and arranged with ham and onions fillings and put cheese and mayo on top.

Breads were successful and taste wonderful!Freshly baked breads were so delicious.Having beautiful things make me happy and cheerful.

Today's lunch menu is;
Potate potage soup
Marinade turnip salad
*turnip-white roots like a beet root

Preparing lunch for few hours and finished eating for 20minutes.However, spending lot of time for enjoyable meal time is nice thing once in a weekend.I will revise other recipes another weekend.

4 件のコメント:

Maki さんのコメント...

Chikachan,

Your food pictures are just gorgeous all the time, so I was showing some of your pics on this blog to my coworkers. They were very impressed and surprised that you had even baked some bread! Please keep up and one day I will try your yummy bread!

Maki

CHIKA さんのコメント...

Makichan,

Thanks for your such complements.Very happy to know that even your coworkers are enjoying my blog and photoes.

I will keep taking photoes and improve my cooking skill.Make your stomach empty when you visit my place one day!

naoya さんのコメント...

パン焼くのってあこがれるなあ。
そば打ちと同じで無心の世界に入るって誰かが言ってたけれどやっぱりそんな感じなのかなあ。
そばと違って、すごいいいにおいもしそうだし、僕もそばよりパン焼くほうがいいなあ。

最近、チーズのおいしさに目覚めて、スーパーでもチーズ売り場を物色してるよ。
小学生のころは、給食で出てくるブロックチーズが苦手だったのに今は好んで食べてるよ。

CHIKA さんのコメント...

>naoya
たしかに、パンをこねているときは
無心かもしれません。生地のことばかり考えているからね。余計なこと、考える余地なし。

こころをおだやかに、おいしく浄化。